Tot je valt (luxe formaat)

|Martens, Lidewij

Boek

€ 17,99

E-book

€ 7,99
Beschikbaarheid: Direct leverbaar

Tijdens de overtochten die Nico als veerman maakt denkt hij aan zijn dochter Geesje. Aan hoe ze eet, hoe ze praat om hem af te leiden en hoe ze haar onstuitbare drang om steeds minder te eten probeert te verbergen.
Boek :
E-book :
Deeltitels Tot je valt
ISBN 9789402728200
Dikte (in mm) 22
Aantal pagina's 224
Auteur(s) Martens, Lidewij ,
Reeks HarperCollins ,
Verhalen per boek 1 verhaal in 1 boek
Publicatiedatum 5 sep. 2017
Deeltitels Tot je valt
ISBN 9789402753080
Aantal pagina's 134
Auteur(s) Martens, Lidewij ,
Reeks HarperCollins ,
Verhalen per boek 1 verhaal in 1 boek
Publicatiedatum 5 sep. 2017

Aanvullende productinformatie

Klantenrecensies - 3 Klantenrecensies

9.4

Gebaseerd op 7 recensies
 • Aanrader

  Een zeer indringende roman over anorexia. Goede boeken zorgen ervoor dat je mee kan gaan in de gedachtegang van iemand anders en mee kan voelen, dat doet dit boek zeker. Aanrader!

  NBD - 2 mei 2018

 • Indrukwekkend boek over anorexia

  Toen ik een oproep zag voor mensen die een recensie wilden schrijven over het boek Tot je valt en ik las waar het boek over ging wilde ik graag deel uitmaken van het recensieteam. Reden hiervoor is dat ik vanuit eigen ervaring bekend ben met een eetziekte. Weliswaar niet met anorexia wat het onderwerp van dit boek is maar toch voelde ik er een connectie mee.

  Het boek heeft een diepe indruk op me gemaakt. Mooi en tragisch om te lezen hoe de omgeving van iemand met een eetziekte het hele proces ervaart. Het verhaal van hoofdpersoon Nico en hoe de ziekte van zijn dochter zijn leven beïnvloed heeft komt aan, je voelt wat hij voelt, ziet wat hij ziet. De onmacht, het verdriet, de liefde, alles is zo goed beschreven dat het bijna voelt alsof je Nico bent in plaats van een lezer.

  Een verhaal zoals dit moet wel gelezen worden. Ik denk dat het bij veel mensen de ogen zal openen en dat het kan helpen om meer begrip te krijgen voor mensen met eetziektes en wat het met de mensen om hun heen doet. Wat mij betreft een enorme aanrader!

  Ramona Sikkes - 2 oktober 2017

 • Ontroerend mooi proza over de heftige strijd van een meisje tegen haar vijand: anorexia.

  Wanneer je in het verleden een leerlinge hebt mogen begeleiden die beginnende anorexia had, wanneer je weet welke impact dit heeft op het leven van een jong meisje, dan kan het niet anders zijn dan dat Tot je valt van Lidewij Martens je van de sokken blaast.

  Tot je valt is verstillende proza. Kalm, kabbelend als een fris beekje in het Limburgse heuvellandschap verwoordt Martens haar heftige thematiek: anorexia. Het verhaal verloopt als volgt: Nico, veerman van een door hemzelf aangekochte pont, vaart elke dag heen en weer naar de overkant. De bouw van de nieuwe brug over het water gaat gestaag door, wetend dat wanneer de brug klaar is, het ‘vaardoek’ voor hem valt. Tegen de achtergrond van dit decor speelt het verhaal zich af. Meerdere keren in het verhaal lezen we beetje bij beetje hoe het verder gaat met de brug. Het houdt gelijke tred met de ontwikkelingen in Nico. Het gaat naar een onverbiddelijk einde. Tijdens de overtochten die hij dagelijks maakt, gaan zijn gedachten uit naar zijn dochter Geesje. Hij denkt aan hoe ze eet, hoe ze praat om hem af te leiden van haar eetgedrag- en patroon. ‘Als je echt wilt, maar dan ook echt, kun je alles.’ Ook niet eten, klinkt een stem in zijn hoofd.’

  Nico worstelt steeds met de dood van zijn dochter Geesje, ze viel ten prooi aan anorexia. Op een dag ontmoet Nico een nieuwe passagier, een jonge vrouw van negentien. Ze doet hem erg denken aan Geesje. Zijn onmacht tegenover de levenslust en de wilskracht van de jonge vrouw worden op grootse wijze klein beschreven. Zoals Nico en Geesje over de grenzen van de dood heen elkaar ten diepste niet kunnen loslaten, zo blijven beide personages haken in de geheugens en harten van de lezers.

  Het blijft niet bij die ene ontmoeting, Nico gaat steeds meer uitzien naar deze jonge vrouw die hem mateloos intrigeert. Ze leren elkaar steeds verder en dieper kennen. Ondertussen gaat de bouw van de brug verder…

  Lidewij Martens vertelt in fraaie zinnen haar verhaal. Hoe heeft het zover kunnen komen met Geesje? Welke rol speelde de scheiding van haar ouders? Haar lichamelijke ontwikkeling en het kopen van haar eerste bh maken veel los in Geesje. Langzaam maar zeker wordt de lezer deelgenoot van Geesjes psyche, haar strijd, haar verdriet, haar pogingen om haar ouders bij elkaar terug te krijgen. In wisselende perspectieven en vele flashbacks leer je de personages goed kennen en zie je wat hen bezielt en hoe hun ‘struggling for life’ zich ontwikkelt.

  ‘Ze had mijn geluk niet onder controle. En ik luisterde niet. Haar lichaam luisterde wel. Het gehoorzaamde, al kon ze nergens aan denken dan aan die appel in haar tas. Als ze niet at, had ze weer gewonnen.’

  Het boek bevat achterin enkele mooie leesvragen voor leesclubs en biedt stof tot nadenken en beleven voor scholieren en hun docenten Nederlands.Tot je valt is verplichte kost op alle leeslijsten literatuur in het voortgezet onderwijs alsmede voor alle hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg. Opdat we zullen herkennen, leren en.. strijden.

  Willem van Hartskamp - 2 oktober 2017

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

You're reviewing: Tot je valt (luxe formaat)

Hoe waardeert u dit product? *

 
1 1 ster
2 2 star
3 3 star
4 4 star
5 5 star
Value