Interview Gena Showalter YALFest

 

Op zondag 23 april is auteur Gena Showalter in Nederland op YALFest NL - hét young adult-evenement van het jaar. Om vast in de stemming te komen voor het evenement, en om Gena alvast beter te leren kennen, hebben wij haar exclusief geïnterviewd over Alice in Zombieland en Eerste leven, en natuurlijk hebben wij haar gevraagd of ze zin heeft in YALFest!

 

1. Wie of wat heeft je geïnspireerd om schrijver te worden?

 GS:  Ik was begin twintig en moeder van de twee leuste kinderen ter wereld. Ik was (terecht) door mijn moeder verkozen tot de slechtste werknemer ooit en ik was gestopt met mijn studie... voor de tweede keer toen, geloof ik (in totaal ben ik drie keer gestopt). Ik wist niet wat ik wilde studeren en ik zag mezelf ook niet echt carrière maken... tot ik mezelf voorstelde als schrijver. Ik ben gek op lezen en schreef al eigen verhalen. Ik besloot het te doen en voor het eerst in mijn leven had ik een baan waar ik echt voor ging. Het creëren van personages en hun eigen wereld; ik vond het superleuk! Toen wist ik dat ik mijn roeping gevonden had. :)

 

2. Je schrijft verschillende genres (romance en YA), waarom?

 GS: Ik vind het heel leuk om over mensen en relaties te schrijven. Of die mensen volwassenen zijn of jongeren hangt af van het verhaal dat ik wil vertellen of het plot dat ik wil uitwerken. Wat voor de ene (fictieve) leeftijdsgroep werkt hoeft niet per se te werken voor de andere. In mijn YA-boeken schrijf ik vaak over eerste keren: eerste verliefdheid, eerste kus, eerste liefdseverdriet. In mijn boeken voor volwassenen gooi ik vaak het leven van de personages overhoop, juist terwijl ze dachten dat ze het allemaal wel wisten en doorhadden.

 

3. Wat vind je het leukst aan het schrijven van YA-boeken?

 GS: De personages. Maar ja, dat geldt ook voor mijn boeken voor volwassenen. Personages maken het boek, ongeacht het genre.

 

4. Wat was de inspiratie voor Alice in Zombieland?

 GS:  Inspiratie vind ik overal: dromen, de Bijbel, gesprekken die ik voer of opvang, kunst, mythologie... een deadline. Het enige wat ik nodig heb is een idee. Vervolgens stel ik de vraag 'wat als..', en boem, daar is m'n verhaal!

 Wat betreft Alice... ik had de titel. Echt waar, ik had eerst de titel. Toen ben ik gaan zitten en heb ik een verhaal gemaakt bij de titel, gebruik makend van allerlei elementen uit Alice in Wonderland. Een belangrijk moment was de dansvoorstelling van Emma. Het hol waar Alice in valt werd Ali's put van oneindige wanhoop, en de zee van tranen werden de tranen die Ali huilt nadat ze haar familie verloren is.  

 

5. Wat vinden mensen van de zombies in je boeken?

 GS: Ik denk dat de meeste mensen mijn zombies wel leuk vinden. Zombies die alleen gezien kunnen worden door een select groepje mensen zijn een stuk enger dat het vlees-en-bloed-hersenetende soort die iedereen kan zien.

 

6. De verwachtingen ten aanzien van je laatste boek, Eerste leven, waren hooggespannen. Hoe reageerde men toen het uitkwam in Amerika?

 GS: Er waren mensen die het te gek vonden en mensen die er niets aan vonden. En daar ben ik heel blij om! Ik schrijf liever een boek dat haat en liefde oproept bij mensen dan iets wat iedereen zo weer vergeten is.

 

7. Reis je veel voor je werk?

 GS:  Dit jaar, 2017, reis ik meer dan normaal.  New Orleans, Orlando, Toronto, en natuurlijk Nederland. Hoe meer releases ik heb in een jaar, hoe moeilijker het is om weg te gaan. Dan heb ik een hele reeks deadlines en moet ik kiezen: het boek af maken of het vliegtuig in (meestal kies ik voor het boek).

 

8. Kijk je uit naar komend YalFest in april?

 GS:  Ik kijk er enorm naar uit! Ondanks het feit dat grote evenementen best ingewikkeld zijn voor zo'n verlegen iemand als ik.

 

9. Ken je veel Nederlandse fans?

 GS:  Ik kijk er heel erg naar uit om iedereen te ontmoeten!

 

10. Je maakt gebruik van social media om met je fans te communiceren en je boeken te promoten. Zijn social media belangrijk voor jou en voor auteurs in het algemeen?

 GS:  Absoluut. Mond-tot-mondreclame is ontzettend belangrijk voor de verkoop. En goede verkoopcijfers bepalen of je uitgever je wil blijven uitgeven -  en ik vind het erg leuk om uitgegeven te worden LOL.

 

11. Fans vinden het heel erg leuk om contact te hebben met hun favoriete auteur. Hoe is dat bij jou? En heb je misschien een grappig, mooi of raar verhaal over een ontmoeting met een fan?

 GS: O man, en of ik verhalen heb! Een van mijn favoriete ontmoetingen is met een vrouw die me bij een conferentie aansprak. Ze vertelde me dat ze net een chemo achter de rug had en dat mijn boeken haar redding waren geweest gedurende dat hele proces. Totaal het tegenovergestelde is alle haatmail die ik in de loop der jaren heb gekregen. Ik ben uitgemaakt voor van alles en nog wat en er zijn mij vreselijk beledigende (en soms veel te persoonlijke) vragen gesteld. Dat maakt je voorzichtig.  

 

12. Wat vind je het leukst aan het schrijverschap?

 GS: Personages, plots en nieuwe werelden ontwikkelen is zo gaaf. Maar ook elke nieuwe cover is een kick. En een van mijn favoriete woorden om te typen is: Einde. Want dat betekent dat alle bloed, zweet en tranen iets hebben opgeleverd.  

 

13. Als je een boek kon schrijven over een persoon, maakt niet uit wie, wie zou dat zijn?

 GS: Kresley Cole. Ik vind haar en wat ze doet fantastisch. We hebben hetzelfde gevoel voor humor. En het zou betekenen dat ik meer tijd moet haar zou doorbrengen... Geen straf!

 

14. Als je nadenkt over de toekomst, hoe ziet je carrière er dan uit?

 GS: Al mijn boeken zijn blockbusters geworden of heel succesvolle tv-series. (Ja schat, mijn dromen zijn niet bescheiden!)

 

15. Wil je al iets zeggen tegen je Nederlandse fans voor je ze ontmoet op 23 april?

 GS: Ik kijk er erg naar uit om jullie te ontmoeten en ik hoop dat jullie er net zo naar uit kijken! En, o ja, en neem chocola mee!

 

Benieuwd naar YALFest? Klik HIER voor meer informatie en voor het kopen van tickets!

 

Je winkelwagen

×

Subtotaal